Taloushallinnon osaajilta löytyy huikeaa ammattitaitoa tarjota yritysten vaihteleviin tarpeisiin parhaiten soveltuvat ratkaisut tilanteessa kuin tilanteessa. Kiireen keskelläkin on silti tärkeää voida vaihtaa välillä vapaalle – edes pienen tauon ajaksi.
Palautumisella on nimittäin tärkeä rooli työn sujuvuuden kannalta ja se näkyy myös tuloksen tasolla. Kuntoutuspsykologi ja Baronan työuravalmentaja Jenni Hänninen vinkkaa, millä keinoilla työn aiheuttamaa kuormitusta voi lähteä kukistamaan.
Itsetuntemus sujuvoittaa työtä ja auttaa ennakoimaan turhautumisen paikat
Työ taloushallinnossa on usein totuttu näkemään luottamuksellisena ja pikkutarkkana toimistotyönä, jossa faktat puhuvat puolestaan eikä spekuloinnille sovi jättää sijaa. Teknologian kehitys on kuitenkin vapauttanut ammattilaisten aikaa konsultoivammalle asiantuntijuudelle – arjessa tarvitaan yhä enemmän paitsi sosiaalisia taitoja, myös valmiuksia omaksua nopeasti uutta päällekkäisten työtehtävien hoitamisen rinnalla.
Itsensä johtamisessa ei ole Hännisen mukaan kyse tehokkuuden optimoimisesta, vaan huomio on työntekijän omassa jaksamisessa. Sitä edesauttavat työn suunnittelun ohella myös riittävä panostaminen vapaa-ajan ja arjen valintoihin kuten liikuntaan, ravintoon, uneen ja ihmissuhteisiin.
Kuormitus voi tehostaa työtä – tiettyyn pisteeseen asti
Tuntuuko, että koko ajan on kiire? Taloushallinnossa painetta kasautuu erityisesti tilinpäätöskausien ajalle. Jenni Hänninen huomauttaa, että työssä koettu kuormitus on kuitenkin yksilöllistä ja toinen voi jopa nauttia asiasta, jonka toinen kokee stressaavana. Kiireisinä hetkinä moni tietotyöläinen saattaa ehkä huomaamattaankin laittaa selviytymismoodin päälle ja tehdä töitä tukka putkella saavuttaakseen tavoitteensa.
Keskittymiskyvyn heikkenemisen ohella kuormittunut työntekijä saattaa muuttua tiuskivaksi ja hermostuneeksi sekä tuntea käyvänsä jatkuvasti ylikierroksilla. Intensiivisen työarjen keskellä ei silti välttämättä osaa pysähtyä ennen kuin kroppa käskee.
Työn imu lisää työssä jaksamista – muista silti omat rajat
Moni kokee, että etä- ja hybridityö on laajentanut mahdollisuuksia vaikuttaa oman työn tekemiseen – ja samalla lisännyt työssä syntyvää imua eli työn mielekkyyttä. Vaikkei työn intensiivisyyttä voikaan aina säädellä, taloushallinnon työntekijäkin pystyy jossain määrin vaikuttamaan esimerkiksi siihen, mitä asioita tekee mihinkin aikaan päivästä.
Parhaimmillaan joustava työ helpottaa työn ja muun elämän yhteensovittamista, mutta saattaa toisinaan lipsua vapaa-ajan puolelle. Hänninen muistuttaa, että kognitiivisesti vaativaa työtä pystyy silti edelleen tekemään tuottoisasti vain tiettyyn pisteeseen asti.
Onko olemassa oikeaa tapaa palautua?
Vapaa-ajan virkistävät vaikutukset katoavat nopeasti, jos palautumiselle ei rakenna paikkoja työn sisälle. Lyhyet mikrotauotkin auttavat pitämään yllä työn kannalta tärkeää vireystilaa ja keskittymiskykyä. Taukojen määrää ja kestoa olennaisempaa on kuitenkin se, mitä niiden aikana tekee.
Hänninen muistuttaa, että jokaisella on kuitenkin yksilölliset keinot lisätä omaa hyvinvointia. Toiselle palautuminen saattaa merkitä sitä, että voi irrottaa ajatukset työstä katsomalla esimerkiksi televisiota tai selailemalla puhelinta.
Ota käyttöön nämä keinot, jos huomaat kuormittuvasi
Palautumisesta kiinnostuneille on tarjolla runsaasti erilaisia itsensä johtamisen ja ajanhallinnan oppaita, jotka tarjoilevat pikaratkaisuja kuormituksen purkamiseen ja huolettomaan arkeen. Ajatus siitä, että oma arki pitäisi saada kerralla mullistettua kertaheitolla voi aiheuttaa jopa ylimääräistä stressiä.
Omasta työstä ja vapaa-ajasta kannattaakin poimia aluksi yksittäisiä muutoskohteita ja kokeilla, mikä tapa toimii itselle ja mikä ei.
Lähde kampittamaan kuormitusta esimerkiksi näillä vinkeillä: