Yritykset joutuvat jatkuvasti sopeutumaan muuttuvaan työelämään. Muutosta vauhdittavat mm. globalisaatio, joka lähentää eri maiden talouksia ja kulttuureja, sekä päivitetyt säännökset, jotka korostavat yritysten velvoitetta jakaa tietoa toiminnastaan läpinäkyvimmin.
Tiedon jakaminen ei kuitenkaan yksinään riitä. Yritysten on myös osoitettava, että niiden toimintaprosessit ja käytännöt ovat linjassa eettisten periaatteiden sekä lakien kanssa, jotta ne voivat vahvistaa mainettaan vastuullisina toimijoina. Kasvava sääntely-ympäristö ja markkinoiden kasvavat vastuullisuusvaatimukset edellyttävät yrityksiltä toimintatapojensa uudelleentarkastelua.
Kestävyysraportointi kasvattaa merkitystään
Vaikka yritysten raportointi ei ole uusi käytäntö, kestävyysraportoinnin merkitys kasvaa. EU:n kestävyysraportointia koskeva CSRD-direktiivi on esimerkki muuttuvasta sääntely-ympäristöstä, joka vahvistaa yritysten kestävyysraportointia Euroopan unionissa.
Heinäkuussa 2023 EU:n komissio ilmoitti delegoidusta asetuksesta koskien Euroopan kestävyysraportointistandardeja (ESRS). Nämä standardit asettavat raportointivaatimuksia yrityksille, joita uusi CSRD-direktiivi koskee. Direktiivin velvoitteet tulevat kuitenkin voimaan vaiheittain. Työ- ja elinkeinoministeriön sivulla mainitaan, että ensimmäiseen raportointivelvollisuuden piiriin kuuluvat pörssilistatut suuryritykset, joiden odotetaan julkistavan vuoden 2024 kestävyystietonsa vuonna 2025. Tämä tarkoittaa, että yritysten on jo nyt valmistauduttava muutokseen.
ESRS-standardien vaatimuksena: yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille
ESRS-standardit jaetaan kolmeen pääluokkaan, kattaen yhteensä 12 standardia: monialaiset standardit, aihekohtaiset standardit (jotka jakautuvat ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintotapastandardeihin) sekä alakohtaiset standardit. Kaksi ensimmäistä luokkaa ovat toimialasta riippumattomia.
Aihekohtaisten standardien alle lukeutuvat erilaiset aiheet, kuten yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille. Kyseisen standardin vaatimukset korostavat mm. sukupuolten tasa-arvoa, samapalkkaisuutta, inkluusiota sekä väkivallan ja häirinnän torjuntaa työpaikalla. Standardien tarkoituksena on ohjata yrityksiä raportoimaan ja parantamaan prosessejaan näiden aiheiden tarkastelun ja edistämisen sujuvoittamiseksi.
Vastuullisuus- ja kestävyyskysymykset tärkeitä taloushallinnossa
CSRD-direktiivi ja uudet eurooppalaiset kestävyysraportointistandardit (ESRS) voivat tuoda mukanaan monia etuja, kuten lisääntynyttä läpinäkyvyyttä, avoimuutta ja yhdenmukaisuutta. Samalla hallinnolliset vaatimukset ja erikoisosaamisen tarve esimerkiksi raportoinnissa ja riskienhallinnassa kasvaa. Tulevaisuudessa vastuullisuuskysymykset korostuvat entistä enemmän yritystoiminnassa. Esimerkiksi taloushallinto- ja rahoitusalalla vastuullisuus- ja kestävyyskysymykset ovat jo nyt työn ytimessä. Tähän asiantuntijajoukkoon kuuluvat muun muassa talousjohtajat, talouspäälliköt, Controllerit, ESG-asiantuntijat ja vastuullisuusasiantuntijat.
Kuitenkin kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvä osaaminen ei voi pelkästään rajoittua talous- ja rahoitusalan ammattilaisiin. Yritysten on aktiivisesti edistettävä vuorovaikutusta roolien, tiimien ja toimialojen välillä. Tämä yhteistyö voi auttaa löytämään tapoja tukea yrityksen kestävää kehitystä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Muutosten keskellä on tärkeää huomioida toisemme
Muutokset ovat moniulotteisia ja niiden vaikutukset vaihtelevat riippuen näkökulmasta. Ne vaikuttavat sekä lainsäädäntöön että asiantuntijaroolien muutokseen. Nämä muutokset vaativat meiltä viestintätapojemme uudistamista ja keskustelukulttuurin muurien murtamista, erityisesti kun kohtaamme globaaleja sekä paikallisia haasteita. Muutosten keskellä on tärkeää myös kiinnittää huomiota siihen, miten kohtelemme ja osallistamme toisiamme. Emme ole yksin muutosten pyörteissä, ja meidän tulisi etsiä oivalluksia sekä yksilöinä että yhdessä.
Lisäksi epäonnistumiset ovat välttämätön osa uudistusprosessia. Ne tarjoavat meille mahdollisuuden oppia ja kehittyä uusia käytäntöjä kehittäessämme. Samalla on tärkeää tunnistaa riskit ja reagoida niihin asianmukaisesti.
Kun ymmärryksemme ja taitomme osallistavamassa toiminnassa kasvavat, huomaamme, että nämä teemat sulautuvat luontevammin osaksi päivittäistä elämäämme. Muutosten omaksuminen kuitenkin vie aikaa, ja niiden sisäistäminen vaatii kärsivällisyyttä.