Uusi vuosi ja uudet kujeet. Lähipiiristämme voimme kuulla mitä kunnianhimoisempia uudenvuodenlupauksia. Jotkut niistä liittyvät omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Toiset koskevat työtä tai työuralla etenemistä. Kuitenkin päällimmäisenä lupaukset liittyvät useimmiten siihen, että jotain halutaan tehdä tänä vuonna eri tavalla tai paremmin. Alkuvuonna onkin hyvä miettiä, mitä asioita halutaan tehdä eri tavalla: olisiko se vaikka uusia rutiineja tai uusia toimintatapoja työyhteisöön? Jos palaverit seisten tai 1 to 1- keskustelut esihenkilön kanssa kävelylenkillä tuntuvat vierailta, voi omaa työskentelyä pohdiskella muutenkin. Uudenvuodenlupaukset jäävät helposti vain sanahelinäksi. Näitä ylös kirjattuja tai vähintään ääneen lausuttuja tavoitteita voisi tarkastella pilke silmäkulmassa esimerkiksi kvartaaleittain, jottei seuraava pysähtymispiste olisi vasta kesälomille jäädessä.
Vuonna 2024 työssä jaksaminen ja hyvinvointi tulevat arvatenkin olemaan työelämäkeskustelun keskiössä. Uudet rutiinit ja toimintatavat voisivat hyvin liittyä siihen, kuinka oma jaksaminen riittää kiireisen arjen keskellä. Tästä inspiroituneena pysähdyn hetkeksi ja kirjoitan ylös niitä asioita, jotka edellisenä vuonna eivät toimineet niin hyvin kuin olisin toivonut. Itse toivon hyvinvoinnin näkökulmasta itselleni enemmän arkiliikuntaa. Etätyöpäivissä on lukuisia etuja ajan säästämisen ja keskittymisen näkökulmasta. Kuitenkin kylmä fakta omalla kohdallani on se, että päivä toimistolla matkoineen tuo arkeen yli 10 000 askelta ilman sen kummempia urheilusuorituksia.
Toinen tavoite liittyy kohtaamisiin työpaikalla. Toimiston käytävillä on sallittua, joskus jopa ihan suotavaa puhua muistakin asioista kuin akuuteimmista kiireistä tai sammutettavista tulipaloista, jotka paisuvat omassa päässä helposti suuremmiksi kuin ne oikeastaan ovat. Toimistosta onkin tullut yhä enenevissä määrin kohtaamispaikka, jossa päivän töiden prioriteettien rinnalle nousevat ne henkilöt, joiden kanssa töitä tehdään.
Työnhaku vilkastuu alkuvuodesta
Myös tilastollisesti uusi vuosi asettaa liikehdintää työnhakumarkkinoille, kun tammi- ja helmikuu edustavat vilkkainta työnhakuaikaa. Joulukuun hiljentymisen jälkeen vuoden alussa avautuu esimerkiksi taloushallinnon tehtäviä, joissa etsitään kiireellisesti lisää osaamista tilinpäätösten laadintaan. Myös lukuisat kesätyöpaikat avautuvat joka vuosi jo alkuvuodesta. Jos omat uuden vuoden tavoitteet liittyvät työnhakuun tai työuralla etenemiseen, tuo uusi alkanut vuosi sopivan hetken miettiä uusia haasteita ja omaa osaamistaan.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Uusiin haasteisiin etukäteen valmistautuminen mahdollistaa nopean reagoinnin sopivan tehtävän osuessa vastaan. Nopeus on usein hyvästä, koska sopivan osaamisen löytyessä pyörät alkavat pyöriä hakuajan ollessa vielä kesken. Myös hyvissä ajoin valmistuneena tulevaisuuden toiveita sekä omaa osaamistaan on helpompaa käydä läpi työnantajien kanssa. Näin on helpompaa pallotella myös niitä asioita, joita ei toivo uuden työtehtävän tai työyhteisön sisältävän.
Vuosi 2024 tuo tullessaan uutta ja jännittävää. Toivon mukaan asioita itsessä sekä työn viitekehyksessä saadaan taas hieman edistettyä parempaan suuntaan. Kuitenkin on hyvä muistaa olla itselleen armollinen. Uusien rutiinien tai uudenvuodenlupausten lausumisen jälkeen on myös sallittua muuttaa mieltään. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä ja tehokkaimpia oppimisen tapoja on todeta olleensa väärässä. Siksi kokeilutkin ovat ihan ok. Kuitenkin uusilla kokeiluilla on mahdollista löytää itselleen niitä positiivisia asioita ja voimavaroja työhön, jotka auttavat jaksamaan ja pitävät mielen virkeänä.
Hyvää uutta vuotta 2024.
Lue lisää: Mitä tienaa kirjanpitäjä? Entä Business Controller?