Taloushallinto on täynnä työmahdollisuuksia, mutta asioiden rullatessa työelämässä hyvin ei välttämättä tule ajatelleeksi, että arki voisi olla myös erilaista. Urasuunnitteluun havahtuukin usein vasta siinä vaiheessa, kun omaan työhön alkaa kaivata vaihtelua tai työtilanteen muutos pakottaa miettimään seuraavaa steppiä.
Kuntoutuspsykologi ja Baronan työuravalmentaja Jenni Hänninen muistuttaa, että omaa polkua ja paikkaa työelämässä kannattaa silti tarkastella säännöllisesti ja avoimin silmin.
- Ennakoivaa jäsentämistä tarvitaan tulevaisuudessa myös taloushallinnon parissa yhä enemmän, koska työelämä muuttuu nopealla tahdilla. Urasuunnittelu lähtee liikkeelle omien arvojen ja motivaatiotekijöiden tietoisesta tarkastelusta ja koskee kaikkea sitä, mitä tekijä työltään toivoo – oli kyse sitten uuden suunnan hahmottelusta tai nykyisessä työssä paremmin viihtymisestä, Hänninen täsmentää.
Ilmaise rohkeasti omaan urapolkuun liittyviä toiveita
On täysin luonnollista, että odotuksemme ja toiveemme työtä kohtaan muuttuvat ajan kuluessa ja vaihtoehtojen lisääntyessä – työpaikan vaihtamista jossain vaiheessa elämää pidetäänkin nykyään melkeinpä oletusarvona. Baronan vuoden 2022 työelämätutkimuksen mukaan jopa 36 prosenttia Suomessa työskentelevistä harkitsee syystä tai toisesta työpaikan vaihtoa.
Tarvitseeko työpaikkaa kuitenkaan aina vaihtaa edistääkseen uraansa toivomallaan tavalla?
- Jos tunnistaa haikailevansa jatkuvasti toisaalle, kannattaa ensin miettiä, mikä tunteen aiheuttaa: onko kyse siitä, ettei työ tunnu osuvan yhteen omien arvojen ja kiinnostuksenkohteiden kanssa, määrittääkö tekemistä liian hektinen tahti vai onko työssä vaikea edetä haluamallaan tavalla eteenpäin? Jenni Hänninen huomauttaa.
Toisinaan urasuunnitteluksi voi riittää, että omaa osaamista pystyy muokkaamaan mielekkäällä tavalla nykyisen työn ja työroolin puitteissa. Ammatillisen kehittymisen pohtimiseen ja työhön liittyvien toiveiden esille tuomiseen vaaditaan kuitenkin omanlaistaan rohkeutta.
- Moni saattaa epäröidä, voiko muutoshalusta puhua omassa työyhteisössä. Jos mielen päällä olevia asioita ei tuo esille, käy helposti niin, ettei kaivattua muutosta pääse tapahtumaan. Jotta nykyinen työnantajasi voisi tukea tavoitteitasi, on hyvä osata sanoittaa sitä, millaista tukea tarvitset ja miten työ voisi parhaalla tavalla motivoida sinua, Hänninen muistuttaa.
Pyri tunnistamaan omaa urapolkua rajoittavia ajattelublokkeja
Mikäli oma työ alkaa kaikesta huolimatta maistua päivästä toiseen puulta, uuteen hakeutuminen on usein varteenotettava vaihtoehto. Uusia haasteita kaipaava taloushallinnon tekijä saattaa silti ajatella, ettei vaihto toiseen yritykseen ja samanlaisen työn pariin ole palkitsevaa ja motivoivaa.
- Muistuttaisin, ettei mielekkään urapolun aina tarvitse kulkea portaita ylöspäin, vaan askeleita voi varsin hyvin ottaa myös sivulle ja taaksepäin. Sen sijaan, että tavoittelisi koko ajan suurempia saappaita, voi omaan työelämään saada kaivattua vaihtelua yhdistämällä esimerkiksi palkkatyön ja yrittäjyyden, Jenni Hänninen sanoo.
Oli uusi työ muodoltaan millainen tahansa, vanhasta irtautuminen edellyttää aina jossain määrin heittäytymistä tuntemattomaan. Hännisen mukaan urasuunnittelun yhteydessä on hyvä pyrkiä selvittämään itselleen, mikä on keskeisin uuteen siirtymistä jarruttava tekijä.
- Yllättävän moni havahtuu työpaikan vaihtoa miettiessään siihen, ettei ole valmis luopumaan nykyisessä työssään savuttamistaan eduista. Vaihtoehtoisen polun merkityksellisyyttä kannattaakin tarkastella pitemmällä aikavälillä. Ajattele, mitä hyvää voisi seurata siitä, että olisit valmis tinkimään vaikkapa puolen vuoden ajan palkastasi tai jostain muusta asiasta.
Toisinaan myös ympäristön odotukset saattavat heijastua työelämässä tekemiimme valintoihin. Hänninen kehottaakin jokaista kuuntelemaan itseään ja etenevän kohti sellaisia tehtäviä, joita oikeasti haluaa tehdä.
Omaa osaamista kannattaa kehittää – tätä hetkeä ja tulevaisuutta varten
Vaihtoehtoja puntaroidessa on hyvä tiedostaa, ettei ammattinimike tai tutkintotodistus yksin määrittele sitä, missä työtehtävissä voi loistaa. Myös taloushallinnon tekijän osaaminen koostuu yleensä monista asioista: ammatillisen substanssiosaamisen ohella tehtävät edellyttävät esimerkiksi analyyttistä ajattelua, täsmällisyyttä, projektinhallintaa ja loogista hahmotuskykyä.
- Urapolun jokaista käännettä on syytä arvostaa, sillä jokaisesta taakse jääneestäkin työpaikasta jää luonnollisesti käteen asioita ja oppeja, joita voi hyödyntää myöhemmin työelämässä, Jenni Hänninen muistuttaa.
Hänninen pitää ennakoivaa urasuunnittelua erinomaisena tilaisuutena pohtia paitsi omaa osaamista, myös keinoja sen päivittämiseksi.
- Työssä oppimisen ohella omia valmiuksia työskennellä hyvin erilaisissakin tehtävissä voi tehostaa käymällä kursseja tai opiskelemalla asioita itsenäisesti enemmän. Lisäkoulutuksen hyödyt näkyvät suoraan tässä hetkessä ja nykyinen työ voi näyttäytyä osaamisen päivittämisen jälkeen uudella tavalla kiehtovana.
Verkostoidu – laajennat näkökulmiasi ja törmäät mahdollisuuksiin
Työelämässä verkostot kehittyvät osittain luonnostaan oman työroolin ympärille, mutta yhteyksiä oman tai kiinnostuksen kohteena olevan alan toimijoihin kannattaa luoda ennakkoluulottomasti myös työyhteisön ulkopuolelle.
- Liittymällä alaasi ja mielenkiinnon kohteitasi käsitteleviin ryhmiin pääset seuraamaan alan vaikuttajien keskustelua, pysyt kätevästi kärryillä siitä, millaisia asioita alalla on pinnalla ja saatat törmätä henkilöön tai pestiin, joka on urakehityksesi kannalta oleellinen, Jenni Hänninen vinkkaa.
Erilaiset digitaaliset alustat tarjoavat mahdollisuuden tuoda esille omaa tietotaitoa laajemmallekin yleisölle. Hänninen kehottaa olemaan somessa aktiivinen, mutta jokaiselle itselleen luontevalla tavalla.
- Jo pelkästään muiden sisältöihin reagoimalla ja kommentoimalla voi osoittaa kiinnostuksensa aiheeseen. Olemalla näkyvissä altistat itsesi työnhaulle – myös piilotyöpaikkoja tulee vastaan todennäköisemmin, kun mahdollisimman moni tietää, millainen urapolku sinulla on tähtäimessä.