Barona Finance blogi

Tekoäly kertoo: Tulevaisuuden tehtävänimikkeet taloushallinnossa

Kirjoittanut Raija Fält | Jun 13, 2023 1:28:02 PM

Olemme saaneet lukea viime aikoina toinen toistaan vaikuttavampia juttuja tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksista. Siitä on tullut osa päivittäistä uutisvirtaa ja moni meistä on ottanut yhden tekoälysovelluksen Chat GPT:n jo päivittäiseksi assistentikseen helpottamaan esimerkiksi tekstin tuottamista tai tiedon etsimistä töiden ja opiskelujen parissa. Kulutamme myös enenevissä määrin tekoälyn tuottamaa sisältöä emmekä enää varmuudella tiedä, milloin sisällöntuottaja on ihminen ja milloin tekoäly.

Pyydetään muistin virkistykseksi Chat GPT:tä määrittelemään tekoäly lyhyesti.

”Tekoäly (AI) on tietojenkäsittelytieteen ala, joka kehittää järjestelmiä ja ohjelmistoja matkimaan ihmisen älykkyyttä. Se pyrkii suorittamaan tehtäviä, jotka yleensä vaativat ihmisen älykkyyttä, kuten oppimista, päättelyä ja ongelmanratkaisua. Tavoitteena on tuottaa älykkäitä järjestelmiä, jotka auttavat suorittamaan tehtäviä nopeasti ja tarkasti.”

Tekoäly kehittyy nyt niin nopeasti että sen kehittymistä toivotaan jopa jarrutettavan, ja sillä on väistämättä vaikutusta myös taloushallinnon työnkuviin.

Miten tekoäly tulee muuttamaan taloushallinnon rooleja ja tehtävänimikkeitä seuraavan viiden vuoden aikana?

Kysytäänpä Chat GPT:ltä itseltään.

”Tekoälyn kehittyessä ja sen soveltamisen laajentuessa taloushallintoon, voi syntyä uusia tehtävänimikkeitä, jotka heijastavat tekoälyn käyttöä ja tarvittavia taitoja. Tässä on joitain mahdollisia uusia tehtävänimikkeitä:

Tekoälyanalyytikko: Tämä rooli keskittyy tekoälyn soveltamiseen taloushallinnossa. Tehtäviin voi kuulua tekoälypohjaisten järjestelmien kehittämistä, datan analysointia ja mallien rakentamista. Tekoälyanalyytikko vastaa tekoälyn hyödyntämisestä taloushallinnon prosesseissa ja tekee yhteistyötä muiden sidosryhmien kanssa.

Datanhallinnan asiantuntija: Tekoälyn hyödyntäminen taloushallinnossa edellyttää laadukkaan ja luotettavan datan saatavuutta. Datanhallinnan asiantuntija vastaa tietojen keräämisestä, integroinnista, puhdistamisesta ja valvonnasta. He myös kehittävät ja ylläpitävät tietokantoja ja tietojärjestelmiä.

Tekoälypäällikkö: Tämä rooli liittyy strategiseen johtamiseen ja tekoälyn soveltamiseen taloushallinnossa. Tehtäviin voi kuulua tekoälystrategian kehittämistä, projektien johtamista, budjetointia ja resurssien hallintaa. Tekoälypäällikkö yhdistää liiketoimintaosaamisen ja teknologisen asiantuntemuksen.

Prosessien automatisointiasiantuntija: Tämä rooli keskittyy prosessien automatisointiin ja tekoälyn käytön optimointiin. Henkilö vastaa rutiinitehtävien tunnistamisesta ja automatisoinnista sekä tekoälyn avulla tehtävien suorittamisen tehostamisesta. He työskentelevät tiiviissä yhteistyössä taloushallinnon tiimien kanssa prosessien virtaviivaistamiseksi.

Etiikka- ja tietosuojavastaava: Tekoälyn käyttö taloushallinnossa herättää eettisiä kysymyksiä ja vaatii tietosuojaan liittyvien sääntöjen noudattamista. Etiikka- ja tietosuojavastaava vastaa tekoälyyn liittyvien eettisten periaatteiden määrittelemisestä, valvonnasta ja raportoinnista. He varmistavat, että tekoälyn käyttö tapahtuu eettisesti kestävällä tavalla ja että asiakkaiden ja organisaation tietosuoja säilyy.

Talousanalytiikka-asiantuntija: Tämä rooli keskittyy tekoälyn hyödyntämiseen taloudellisen analytiikan ja ennustamisen alueella. Henkilö vastaa monimutkaisen taloudellisen datan analysoinnista ja mallinnuksesta tekoälyn avulla. He käyttävät ennustemalleja ja algoritmeja tulkittaessa taloustietoja ja antavat arvokasta panosta liiketoimintapäätöksissä.

Asiakasdatan analyytikko: Tekoälyllä on potentiaalia syventää asiakasymmärrystä taloushallinnossa. Asiakasdatan analyytikko hyödyntää tekoälyä asiakastietojen analysoinnissa, segmentoinnissa ja personoinnissa. Tämä auttaa taloushallinnon ammattilaisia ymmärtämään paremmin asiakkaiden tarpeita, kehittämään parempia palveluita ja parantamaan asiakaskokemusta."

Barona Financen rekrytointikonsultin Juha Vilppaan mukaan nimikkeet kuulostavat loogisilta ja varmasti tarpeellisilta. "On kiinnostava nähdä minkä verran näitä rooleja tulee olemaan aidosti taloushallinnossa ja mitkä roolit ovat esimerkiksi IT-funktion alla. On hienoa, että etiikka- ja tietosuojanäkökulmat ovat nostettuna uusiin työnkuviin." Lähitulevaisuuden osalta Vilpas näkee, että tekoäly tulee enemminkin rikastuttamaan nykyisiä tehtäviä taloushallinnossa, kuin luomaan isossa määrin kokonaan uusia tehtäviä. "Tekoäly on kuitenkin tullut pysyäkseen ja nähtäväksi jää, kuinka paljon uusia tehtäviä luodaan pelkästään tekoälyn ympärille."

Ennen kuin ehdin edes kysyä ovatko taloushallinnon työpaikat vaarassa hävitä, on Chat GPT:llä vastaus valmiina.

”On tärkeää huomata, että nämä tehtävänimikkeet eivät korvaa perinteisiä taloushallinnon rooleja, vaan täydentävät niitä tekoälyn tuoman lisäarvon avulla. Monissa organisaatioissa taloushallinnon ammattilaiset voivat edelleen työskennellä eri rooleissa ja tehtävissä, joissa he hyödyntävät tekoälyä tukeakseen päätöksentekoa, tehostaakseen prosesseja ja parantaakseen toiminnan tuloksia.

On myös mahdollista, että jo olemassa olevat tehtävänimikkeet voivat sisältää tekoälyn osaamisen ja vastuun. Esimerkiksi talousjohtaja tai kirjanpitäjä voivat olla vastuussa myös tekoälyyn perustuvien järjestelmien hallinnasta ja hyödyntämisestä organisaatiossa.

Lopuksi on tärkeää korostaa, että tekoälyn vaikutus taloushallintoon voi vaihdella organisaatiosta ja toimialasta riippuen. Jatkuvan kehityksen ja teknologisten innovaatioiden myötä uusia tehtävänimikkeitä ja rooleja voi syntyä, kun tekoäly ja muut digitaaliset ratkaisut kehittyvät edelleen.”

Haastattelimme myös toisessa artikkelissa Tekoäly ei ole aina oikeassa - mutta varsin hyvä kumppani taloushallinnossa tekoälykonsulttia ja tekniikan tohtoria Anton von Schanzia tekoälyn mahdollisuuksista taloushallinnossa. Hän antoi myös konkreettisia vinkkejä, miten taloushallinnon osaajan kannattaa kartuttaa osaamistaan tekoälyn osalta.

Entä jos tekoälystä on tullut jo ähky ja tuntuu, että haluaa unohtaa koko asian?

Kysytään Chat GPT:ltä.

”Vaikka tekoälyn käyttö taloushallinnossa kasvaa ja sen hyödyntäminen voi tarjota etuja ja mahdollisuuksia, on mahdollista menestyä taloushallinnon osaajana sivuuttamatta tekoälyä kokonaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tekoälyn ja muiden digitaalisten työkalujen hyödyntäminen voi tarjota tehokkuutta, tarkkuutta ja kilpailuetua liiketoiminnalle.

On kuitenkin hyödyllistä olla avoin uusille teknologioille ja niiden mahdollisuuksille. Tekoäly ja automaatio voivat tarjota mahdollisuuksia vapauttaa aikaa rutiinitehtävistä ja keskittyä enemmän strategiseen analyysiin, päätöksentekoon ja neuvontaan. Ne voivat myös auttaa parantamaan tiedonhallintaa, ennustamista ja raportointia.

Jos päätät olla hyödyntämättä tekoälyä, kannattaa kuitenkin olla tietoinen sen käytöstä toisissa organisaatioissa ja teollisuudenaloilla. Tämä auttaa sinua pysymään ajan tasalla alan kehityksestä ja siitä, miten tekoäly voi vaikuttaa taloushallintoon tulevaisuudessa.

Yhteenvetona, vaikka voit menestyä taloushallinnon osaajana ilman tekoälyn käyttöä, on tärkeää olla avoin uusille teknologioille ja valmiina oppimaan uusia taitoja, jotta pysyt kilpailukykyisenä ja hyödynnät mahdollisia etuja, joita tekoäly voi tarjota.”

Voinemme siis nauttia kesälomista rauhassa.